Imperial Reserva Rioja [Magnum] 2011

C.V.N.E.

Imperial Reserva Rioja [Magnum]
2011

147,60$

* Prix de détail suggéré
Code produit
14890016
Conditionnement
1 x 1500ml
Type d'approvisionnement
Importation privée
Statut
Non disponible
Type de produit
Vin tranquille
Pays
Espagne
Désignation réglementée
Denominación de origen calificada (DOCa)
Région
La Rioja
Sous-région
Alavesa
Appellation
Rioja
Qualité
Reserva
Cépage(s)
Tempranillo 85 %
Graciano 10 %
Mazuelo 5 %
Pourcentage d'alcool
13,5%
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Taux de sucre
1,9 g/l
Fermeture
Liège
Site web du domaine

Information sur le domaine

Fondée en 1879 par les frères Eusebio et Raimundo Real de Asua, la Compañia Vinicola del Norte de España est un des plus vieux domaines de la Rioja. C.V.N.E. s’est implantée à Haro, dans le quartier traditionnel du commerce du vin, à côté de la gare ferroviaire. En cette période où les transports n'étaient pas très avancés, il y avait un avantage certain à situer sa cave tout près d'une gare! Dès 1900, cette société avait plus de 80 000 bouteilles destinées à un élevage...

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Notes sur le produit

Fier de sa 1re position au prestigieux Top 100 Wine Spectator de 2013.

Vinification

Élevage de 24 mois en fûts de chêne (neuf et usagé) français et américains et ensuite 24 mois en bouteille.

Notes de dégustation

Robe de couleur sombre avec des reflets rouge vif. Arômes de baies, réglisse, clou de giroffle, romarin, thym et tabac. Vin élégant, avec des tanins soyeux qui prodiguent rondeur et fraîcheur. Accords avec viandes, grillades et gibiers.

Revues de presse

James Suckling

- 96 points -

James Suckling, Décembre 2016

Enticing aromas of ripe strawberries and raspberries with a mineral and salty character. Iodine, too. Tree bark. Full body, fine-grained and concentrated tannins and a long and clean, salty and light coffee finish. Great balance and structure. As it should be. Drink or hold.

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Vinous

- 92 points -

Josh Raynolds, Juin 2017

Ruby-red. A complex, highly perfumed bouquet evokes ripe red berries, cherry pit, cured tobacco and toasty oak, joined by a vanilla nuance that builds in the glass. Juicy red currant and bitter cherry flavors show very good depth and complementary nuances of mocha, spicecake and rose pastille. Finishes smoky and very long, featuring gently firming tannins and lingering florality.

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Wine Advocate

- 91 points -

Luis Gutiérrez, Avril 2015

There is a clear step up from the Cune range to Imperial, starting with the 2011 Imperial Reserva. Cropped from a ripe vintage, it is the usual Tempranillo with some Graciano and a pinch of Mazuelo fermented in stainless steel and matured in oak barrels for two years. This is braver than the 2010, with more present tannins, still young and unevolved. It has the elements to develop more complexity with hints of spices and leather, fruit and American wood notes. The palate is medium-bodied, perhaps not as expressive and open as the 2010. One more year in bottle should do it good. 150,000 bottles produced.

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