Clos Saint Denis Grand Cru 2017

Maison Louis Jadot

Clos Saint Denis Grand Cru
2017

  • Végan
  • En conversion
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Bourgogne
Qualité
Grand cru
Cépage(s)
Pinot Noir 100 %
Couleur
Rouge
Site web du producteur

Information sur le domaine

C’est en faisant l’acquisition du Beaune Premier Cru Clos des Ursules que l’histoire de la Maison Louis Jadot débute en 1826. Il a fallu à Louis Henry Denis Jadot une trentaine d'années pour fonder la Maison en 1859, et y apposer les valeurs d’une entreprise familiale. En développant le négoce de vin des marchés du Nord de l'Europe, il contribuait déjà à l’époque à la renommée des vins de Bourgogne. Plusieurs générations se succèderont à la tête de l’entreprise...

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Notes sur le produit

Morey St Denis constitue une des plus petites appellations communales de la Côte de Nuits. On y trouve 4 Grands Crus dont le Clos Saint Denis. Coincé entre Gevrey Chambertin et Chambolle-Musigny, on pourrait dire que les vins de Morey ont la puissance des premiers et la finesse des seconds. Les vignes ont appartenu à la Collégiale de Saint Denis de Vergy, fondée en 1203 au Château de Vergy. Le sol est argilo-calcaire avec un mélange d’oxyde de fer et de marnes.

Élaboration du produit

La récolte est manuelle en petite caisse afin de préserver l'intégrité du fruit. Les raisins sont ensuite triés soigneusement à la main puis égrappés. La macération des raisins a lieu en cuves ouvertes en bois ou en inox pendant 3 semaines à 4 semaines. Les cuves sont pigées 2 fois par jour pendant la fermentation. L'élevage dure 18 mois environ dans les fûts de notre tonnellerie dont un tiers environ sont neufs.

Notes de dégustation

Le Clos St-Denis allie puissance et finesse avec des arômes marqués de cerise, de cassis, d'épices et une touche minérale. Ses tannins puissants restent élégants. Accords avec thon rouge, gibiers et cote de bœuf.

Revues de presse

Vinous

95-97

Neal Martin, Janvier 2019 (Millésime 2017)

he 2017 Clos Saint-Denis Grand Cru, which contains "a few stems," according to winemaker Frédéric Barnier, has a gorgeous bouquet of raspberry, cranberry and touches of crushed stone and orange pith - one of the finest aromatics from Jadot this year. The palate is medium-bodied with supple tannins, demonstrating more weight and fruit intensity than its sibling Clos de la Roche. There is grip, focus and a sense of purpose whereas the Clos de la Roche seems to drink more easily. Superb.

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Burghound.com

91-94

Allen Meadows, Avril 2019 (Millésime 2017)

Moderate wood and menthol influences set off an elegant and perfumed nose blessed with a really pretty essence of red cherry, raspberry, violet and lavender nuances. There is a caressing mouth feel that almost immediately gives way to a taut muscularity on the well-detailed and relatively powerful flavors that retain plenty of punch on the driving and better balanced finale.

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Vinous

95-97

Neal Martin, Décembre 2021 (Millésime 2020)

The 2020 Clos Saint-Denis Grand Cru possesses one of the finest aromatics from Jadot this year with pixelated red bery fruit and perfectly integrated oak. The palate is medium-bodied with fine grain tannins, mainly red fruit laced with tobacco, mocha and white pepper, gentle grip on the finish and a persistent aftertaste. Superb.

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Wine Advocate

94-96

William Kelley, Janvier 2022 (Millésime 2020)

The 2020 Clos Saint-Denis Grand Cru (Domaine Gagey) is one of the best wines in the cellar chez Jadot this year. Mingling aromas of red berry fruit with hints of rose petal, exotic spices, vanilla pod and raw cocoa, it's full-bodied, deep and multidimensional, with a layered core of concentrated, vibrant fruit that's framed by velvety tannins. It's well worth seeking out. The 2020 vintage has turned out beautifully at this address, delivering concentrated, flavorful wines with alcohol levels between 13.3% and 13.7% and with low pHs. Winemaker Frédéric Barnier told me that efforts were made to pick earlier in the day, and that fruit waiting to be processed was kept fresh in a special cold room. In the cellar, foudres and 500-liter barrels now complement classic 228-liter pièces, a further evolution adapting to warmer, riper vintages. But aside from the quality of the 2020s and these technical developments, described in more detail in the accompanying tasting notes, there's other noteworthy news too: in 2021, Jadot entered into organic conversion for their domaine vineyards.

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