Sino da Romaneira 2017

Quinta da Romaneira

Sino da Romaneira
2017

Pays
Portugal
Désignation réglementée
Denominação de origem controlada (DOC)
Région
Douro
Appellation
Douro
Cépage(s)
Tinta Roriz 30 %
Touriga Franca 25 %
Touriga Nacional 25 %
Tinta Cão 20 %
Couleur
Rouge
Sucre
Sec
Taux de sucre
1.6 g/l
Site web du producteur

Information sur le domaine

En 1757, des vignes étaient déjà plantées à Romaneira, ce nom inspiré par l'abondance de romarin dans cette magnifique et chaude région en bordure de la Douro. Un vin du domaine fut vendu aux enchères par la célèbre maison Christie's en 1872, indication du statut que le nom Romaneira avait acquis au fil des ans! En 1942, Arnaldo Monteiro de Barros achète Romaneira et intègre plusieurs Quintas, ou «fermes», voisines au domaine. En conséquence, Romaneira est devenue une énorme...

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Notes sur le produit

Le Sino, qui signifie «cloche» en portugais, rend hommage à l'histoire de Romaneira en faisant référence à la cloche qui pend au-dessus de la porte de la Quinta.

Élaboration du produit

Vinification dans des cuves inox à température contrôlée. Les cuves, de forme coniques, ont spécialement été conçues. Vieillissement de 14 mois en fûts de chêne français.

Notes de dégustation

Arômes de prunes, notes boisées et quelques brins floraux. Frais et élégant avec des tanins souples et abordables, c'est un vin qui exprime la beauté sauvage de ses origines du Douro. Accords avec croquettes de morue, poulet portugais et charcuterie.

Revues de presse

 Wine Enthusiast

- 91 points -

Roger Voss, Août 2020 (Millésime 2017)

This is the equivalent of the second wine of Romaneira, following a Bordeaux model. It is a generous blend of four Douro grapes, dominated by Touriga Franca. At the three year mark, it is still fruity with blackberry flavors and a hint of mint, but the tannins have softened, giving a smoothly textured wine that is ready to drink.

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 Wine Enthusiast

- 90 points -

Roger Voss, Janvier 2023 (Millésime 2019)

Amid the welter of different wines from this producer, there is a structure at the heart of the range. This wine is the real second wine of the estate. It is dense, still young with acidity as well as black fruits. Drink the wine from 2025.

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Wine Spectator

- 90 points -

Octobre 2021 (Millésime 2018)

This red is marked by a bright, tangy acidity that backs the ripe raspberry, boysenberry and licorice notes. Hints of cinnamon, violet and mineral give an elegant touch to the finish. Drink now through 2029. 2,500 cases made,

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 Wine Enthusiast

- 90 points -

Roger Voss, Mai 2021 (Millésime 2018)

The equivalent of a second wine from this estate is generously endowed, rich in black fruits. Tannins are fully integrated into the wine's fruitiness and dense texture. This wine will be ready from 2022.

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Wine Spectator

- 89 points -

Gillian Sciaretta, Novembre 2020 (Millésime 2017)

Plush tannins surround the black olive, plum and blackberry notes of this full-bodied red, with underpinnings of wild herb, anise and mineral mingling on the finish. Drink now through 2024. 2,500 cases made, 500 cases imported

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Wine Spectator

- 88 points -

Gillian Sciaretta, Janvier 2019 (Millésime 2016)

Black olive, ripe boysenberry and black cherry flavors show a meaty undertone in this burly red, with charred herb, mineral and licorice details lining up on the chewy finish

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