Val do Galir Valdeorras Godello 2022

C.V.N.E.

Val do Galir Valdeorras Godello
2022

  • Végan
Pays
Espagne
Désignation réglementée
Denominación de origen (DO)
Région
Galice
Appellation
Valdeorras
Cépage(s)
Godello
Couleur
Blanc
Sucre
Sec
Site web du producteur

Information sur le domaine

Fondée en 1879 par les frères Eusebio et Raimundo Real de Asua, la Compañia Vinicola del Norte de España est un des plus vieux domaines de la Rioja. C.V.N.E. s’est implantée à Haro, dans le quartier traditionnel du commerce du vin, à côté de la gare ferroviaire. En cette période où les transports n'étaient pas très avancés, il y avait un avantage certain à situer sa cave tout près d'une gare! Dès 1900, cette société avait plus de 80 000 bouteilles destinées à un élevage...

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Notes sur le produit

La cave Virgen del Galir a été fondée en 2002 dans une vallée de la rivière Galir, à Éntoma, un petit village d'Orense, en Galice, au nord de l'Espagne. La région de Valdeorras DO, semi-oubliée, possède des vignobles extraordinaires. La Virgen del Galir possède 20 hectares de vignes sur pratiquement autant de parcelles, dans une vallée de la rivière Galir. L'altitude est supérieure à 600 m. Le sol est presque entièrement constitué de schistes et d'ardoises décomposés en terrasses.

Élaboration du produit

Vendanges manuelles en caisses de 15 kg. Macération à froid des raisins dans des frigos. Élevage de 4 mois sur lies fines en cuve inox.

Notes de dégustation

De couleur jaune et brillante. Arômes de fruits blancs et d'agrumes, des notes florales et des touches minérales. En bouche, il est frais, vif, vibrant et soyeux. Finale agréable et persistante. Accords avec fruits de mer, les plats végétariens et viandes blanches.

Revues de presse

James Suckling

- 92 points -

James Suckling, Septembre 2023 (Millésime 2022)

A lightly mineral expression of godello showing some crab apples with subtle grilled herbs and crushed stones. Fresh and medium-bodied on the palate with a saline twist in the middle. Flavorful finish, but pure and elegant. Drink now.

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Wine Advocate

- 91 points -

Luis Gutiérrez, Juin 2020 (Millésime 2019)

The single-vineyard 2019 Pagos del Galir A Malosa Godello comes from a vineyard of 21 hectares planted over four years after purchasing 10 separate plots. Such a large vineyard has diverse soils—schist, slate, silt and clay—with altitudes ranging between 400 and 600 meters. This 2019 comes from the lower terraces, rich in slate and planted first, four hectares from 2015. It fermented in a 7,000-liter stainless steel vat, a 2,000-liter oak vat and two 600-liter clay amphorae (tinajas) with indigenous yeasts, and it matured with lees for six months, except the part in stainless steel that was transferred to used 500-liter oak barrels. This has a less reductive profile, having been fermented and matured in different containers (not only stainless steel, as is the case of the Maruxa), and it also comes from more schistous soils and has a more herbal and floral touch, even a bit of fennel. It's tastier and more expressive and has a dusty/mineral sensation in the texture. These whites come from a vintage with power and freshness, a year with high potential where the whites are going to age nicely. This is the first vintage for this bottling. 10,000 bottles produced. It was bottled in April 2020.

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James Suckling

- 91 points -

James Suckling, Novembre 2020 (Millésime 2019)

A dense, tight white with lots of dried peaches, lemons and hints of apples. Medium to full body, bright acidity and a flavorful finish. Drink now.

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Vinous

- 91 points -

Josh Raynolds, Juin 2021 (Millésime 2020)

Light, vivid yellow. Fresh, mineral-tinged citrus and orchard fruits and a powerful floral quality on the perfumed nose. Juicy and focused on the palate, offering lively Meyer lemon, pear and honeysuckle flavors that deepen through the back half. A dusty mineral flourish adds firm cut to the persistent finish, which features clinging citrus fruit and floral notes.

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James Suckling

- 91 points -

James Suckling, Septembre 2021 (Millésime 2020)

Golden apple, pear, chamomile, lemon and fennel on the nose. It’s medium-bodied with tangy acidity. Fresh and zesty finish. Drink now.

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