Brut Millésimé 2012

Champagne Laurent-Perrier

Brut Millésimé
2012

  • Végan
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Champagne
Cépage(s)
Chardonnay 50 %
Pinot Noir 50 %
Couleur
Blanc
Site web du producteur

Information sur le domaine

André-Michel Pierlot s’installe à Tours-sur-Marne en 1812 comme négociant en vins de Champagne. C’est dans le village, sur les parcelles nommées les Plaisances et La Tour Glorieux qu’il fonde ce qui deviendra la Maison Laurent-Perrier. Son fils Alphonse lui succèdera, mais ce dernier n’ayant pas de descendance, il transmettra le domaine à son chef de cave Eugène Laurent. Lorsque Eugène Laurent disparait prématurément en 1887, sa veuve, Mathilde Émilie Perrier reprend les...

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Notes sur le produit

Le Millésimé est le choix d’une année exceptionnelle dont seule une sélection des Grands Crus de Chardonnay et de Pinot Noir entreront dans la composition d’une future itération de Grand Siècle. Un vin rare et exceptionnel qui exprime le caractère d’une année de vendanges dans le style de Laurent-Perrier. Ces raisins de grande qualité révèlent une magnifique richesse aromatique qui présageait un Millésime exceptionnel.

Élaboration du produit

Crus : Chardonnay de la Côte des Blancs : Chouilly, Cramant, Avize, Le Mesnil-sur-Oger. Pinot Noir de la Montagne de Reims : Aÿ, Verzy, Verzenay, Tours-sur-Marne, Louvois, Bouzy.

Notes de dégustation

Une robe d’une couleur or blanc avec une fine effervescence. Un nez minéral et crayeux offrant des parfums élégants d’agrumes et de fruits blancs. Une attaque vive, un vin profond d’une fraîcheur persistante qui laisse place à des notes d’orange amère et de citron, en fin de bouche. Accords avec coquilles st-jacques, flétan et cote de veau.

Revues de presse

James Suckling

- 95 points -

James Suckling, Juillet 2023 (Millésime 2015)

This is in a new bottle, like the stout ones used for the rosé and blanc de blancs. This is very structured with a density and richness with hints of strawberry to the apple character. Bubbles turn fine textured at the end. Delicious flavors of biscuits and dried apple in the finish. Special character to this because of the very ripe vintage. Disgorged in November 2021. This is half chardonnay and half pinot noir. This can age well due to the phenolics. Drink or hold.

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James Suckling

- 95 points -

James Suckling, Août 2020 (Millésime 2008)

This is a solid and very dense Champagne with a phenolic and rich texture. Layers of cooked apples and light lemon rind. Brioche and light pie-crust in the aftertaste. Fresh and relatively dry aftertaste.

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James Suckling

- 94 points -

James Suckling, Août 2022 (Millésime 2012)

Elegant array of lemons, slate, biscuits, oyster shells, croissants and brioche. Precise and focused on the palate, with sharp acidity and tight, fine bubbles. Pure and youthful for now. 50% chardonnay and 50% pinot noir. Dosage 8g/L. Drink or hold.

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Decanter

- 93 points -

(Millésime 2012)

2012 is the 30th opus of this cuvée. Since 1938, and the acquisition of Laurent-Perrier by the Nonancourt family, it has been crafted to be a subtle balance between ‘the house style and the vintage style,’ according to Michel Fauconnet, Laurent-Perrier’s chef de caves. The Pinot Noir, which comprises half the blend and which Fauconnet describes as very ‘powerful’, is sourced from five villages: Bouzy, Verzy, Aÿ, Mailly, and for the first time in the history of this cuvée, Rilly-la-Montagne, which is not a grand cru village. The Chardonnay, which makes up the other half of the blend, is sourced from the villages of Le-Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant and Chouilly. ‘The year 2012 was characterised by successive climatic accidents. There was a major winter frost as well as a spring frost, not to mention 10 or so episodes of hail, causing significant damage. A hailstorm on the seventh of June caused extensive damage in various villages,’ said Laurent-Perrier. In spite of this, the dry and sunny summer brought about a beautiful maturity. With an energetic yet bright bouquet, the Laurent-Perrier 2012 possesses gorgeous aromas of orchard fruits, herbs, lemon and spices, with a hint of menthol. Calcareous on the palate, the structure is medium- to full-bodied, with a laser-like texture and a long and penetrating finish. It is undeniably one of the frank successes of the vintage, and while it has no need for further ageing, it may surprise us even further in the future.

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Wine Advocate

- 93 points -

William Kelley, Avril 2019 (Millésime 2008)

The 2008 Brut Millésimé opens in the glass with lovely aromas of lemon oil, green apple, warm biscuits, iodine and mandarin. On the palate, the wine is medium to full-bodied, deep and seamless, with an elegantly layered core, a fine, pinpoint mousse and racy balancing acids, concluding with a long and incipiently biscuity finish. This is a classy vintage Champagne that will develop beautiful complexity in the cellar.

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Vinous

- 93 points -

Antonio Galloni, Juin 2019 (Millésime 2008)

The 2008 Brut Millésimé is a gorgeous wine that expresses all of the pedigree of the vintage beautifully. Complex and nuanced, with tons of class, the 2008 has so much to offer. Dried pear, mint, chamomile, crushed rock, dried flowers and pastry overtones are all laced together in this finely-knit, resonant Champagne. Laurent-Perrier’s Brut Millésimé is one the best widely available vintage Champagne readers find from this historic harvest.

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