Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2019

Paul Jaboulet Aîné

Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert
2019

  • Biologique
  • Végan
Pays
France
Désignation réglementée
Appellation origine controlée (AOC)
Région
Vallée du Rhône
Sous-région
Rhône septentrional
Appellation
Crozes-Hermitage
Cépage(s)
Syrah
Couleur
Rouge
Site web du producteur

Information sur le domaine

Fondée en 1834 par son père, Paul Jaboulet fut le premier de 5 générations de Jaboulet à diriger l'entreprise jusqu'à ce qu'elle soit rachetée par la famille Frey en 2006. Notons qu'au niveau du patrimoine historique, difficile de battre les galeries souterraines Vineum, qui étaient en 121 avant JC une mine exploitée par les Romains et qui servent aujourd’hui de caves de vieillissement, de restaurant et de boutique pour Paul Jaboulet Ainé! Ce grand vignoble de la Vallée du Rhône...

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Notes sur le produit

Le Domaine de Thalabert est le vignoble de Crozes Hermitage le plus ancien de l'appellation, il a rejoint le domaine Paul Jaboulet Aîné en 1834. Les vignobles de ce domaine sont situés sur une plaine et comptent parmi les plus anciens sites de l'appellation Crozes Hermitage.

Élaboration du produit

Les raisins de Syrah sont soigneusement récoltés manuellement et fermentés dans des cuves en acier inoxydable. Une fois la fermentation terminée, ce vin passe en fûts de chêne 12 mois dont 20% de fûts neufs.

Notes de dégustation

Robe rubis brillante. Le nez dégage un bouquet complexe et expressif de fruits noirs tel la mûre, le cassis et la myrtille avec des notes fumées. En bouche, la puissance est de mise avec une densité et une structure tannique noble, complété par un soupçon de poivre noir et son coté graphite. Accords avec Agneau aux herbes, ratatouille de légumes et tajines.

Revues de presse

Vinous

- 94 points -

Josh Raynolds, Avril 2018 (Millésime 2015)

Inky ruby. Suave, mineral-accented scents of ripe blueberry, black currant and Indian spices, along with a slowly emerging floral component. Plush, broad and deeply concentrated, displaying black and blue fruit, licorice and mocha flavors that are energized by an intense, peppery overtone. Finishes extremely long, fleshy and sweet, delivering intense mineral thrust, a subtle cracked pepper nuance and youthful, building tannins

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James Suckling

- 92 points -

James Suckling, Février 2021 (Millésime 2019)

This is very ripe with warm richness. It’s full-bodied and layered with round, chewy tannins and a long, flavorful finish. Needs time to soften, but already opulent and attractive, in a bigger style. Try after 2023.

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Wine Advocate

93+

Joe Czerwinski, Décembre 2017 (Millésime 2015)

The 2015 Crozes Hermitage Domaine de Thalabert is a super effort, packed with savory notes of black olives and crushed stones. It's full-bodied and rich, with a hint of cedary oak, but there's plenty of fruit and ripe tannins on the lingering finish. Like some of those fine Thalabert vintages of the past, it should drink well for a couple of decades.

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Vinous

92-94

Josh Raynolds, Décembre 2022 (Millésime 2020)

Shimmering ruby. Expressive, spice-accented red and dark berry aromas are complemented by suggestions of olive, espresso and candied flowers. Juicy and energetic on the palate, offering gently sweet cherry and cassis flavors that deepen through the back half. Finishes very long, spicy and smooth, with even tannins lending final grip.

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Jancis Robinson

16,5 / 20 Points

James Lawther, Octobre 2021 (Millésime 2020)

Pure and lifted with the aroma of fresh, berry fruit. Less dense than imagined but pure, fresh and juicy with extremely fine-grained tannins. Refined and almost approachable but history says it will age

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Wine Advocate

93-96

Joe Czerwinski, Mai 2021 (Millésime 2019)

The full-bodied, impressively inky 2019 Crozes Hermitage Domaine de Thalabert features blackberries and cassis, mulberries and blueberries, yet notes of violets, black olives and espresso keep it from being a one-dimensional fruit bomb. Rich, concentrated and dense, it's almost Port-like on the palate. I could see some people thinking it could be too much of a good thing, but maybe this wine just needs more élevage and additional time in the cellar compared to other recent vintages. It is a bit chunky and unformed at this point, but it finishes rich and dusty, with hints of mocha and no real signs of its 15% alcohol.

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